Ulf Örnkloo

ornklooOrdinarie ledamot
Invald 1981.

Ulf Örnkloo (född 1934) var redaktör, kulturkritiker, lärare och översättare. Han avled den 24 november 2016.

Han är född i Skellefteå,studerade i Uppsala, och stannade där. Han tog sin fil.lic. 1967 med avhandlingen ”Fröknarna von Pahlén och tryckfriheten”. Redan 1952 började han medarbeta i olika tidningar och tidskrifter. Han var också verksam som lärare fram till 1967, då han anställdes på Sveriges Radios kulturredaktion, en tjänst han behöll sin pensionering. Han var där redaktionschef och redaktör för en rad kulturprogram, bl.a. Bokfönstret, Brödrafolkens väl, Kulturnytt och inte minst deckarmagasinet Deadline, som sändes i närmare 20 år.

Bredvid detta var han också verksam som lärare i retorik vid Uppsala universitet, och känd för sin förmåga att kunnigt och underhållande kunna tala om det mesta vad det gäller kultur. Därtill var han flitig medarbetare i en rad litterära publikationer, däribland deckartidskriften Jury. Han har översatt en rad kriminalromaner, vanligen i samarbete med dottern Helena Örnkloo. Som nordist intresserade han sig främst för nordisk kriminallitteratur.

Han skrev också en deckare själv, publicerad under pseudonym och med dåvarande Deckarakademiledamoten Kjell ”Ljudfadern” Stensson som huvudperson, och är redaktör för ett par kriminalantologier, bl.a. Svenska Deckarakademins ”Levande döda”.

Bibliografi
– Red. (tillsammans med Börje Wiss): Festskrift i anledning av ettårsminnet av Birkarlarnas 30-årsjubileum 1965.
– Red: Angeläget x 20: Angelägna åsikter / av P.O. Bolding 1968.
– Red: Angeläget idag: Angelägna åsikter / av Harald Wigforss 1968.
– Red: Angeläget nu: Angelägna åsikter / av Sture Källberg 1969.
– Naturlig avgång? 1974, kriminalroman under pseudonymen Per-Olof Eriksson.
– Red: Levande döda 1988, kriminalantologi.
– En liten Jurybok om De bästa deckarna 1971–1996 1996, faktabok.
– Red: Noveller för världens barn: Tema spänning 2005, kriminalantologi.

Add a comment

You must be logged in to comment.

Deckarakademin

Välkommen till Deckarakademins hemsida. Vi är en obunden organisation som sedan 1971 verkar för kriminalgenrens bästa bl a genom att ge ut antologier med såväl fakta som fiktion och genom att uppmärksamma kriminallitterära förtjänster genom att dela ut ett antal priser.

Kontakta oss

För frågor kring hemsidan: bibbi.wopenka@gmail.com. För frågor kring våra priser m.m. maila bibbi.wopenka@gmail.com
Hoppa till verktygsfältet