Torsten Ehrenmark

1919-1985.
In memoriam av Karl G. Fredriksson.

Invald 1975.

Torsten Ehrenmark var en omåttligt populär kåsör, krönikör och journalist, verksam framför allt på Stockholms-Tidningen, Aftonbladet och Dagens Nyheter, delvis som utrikeskorrespondent. Han var en ojämförligt populär sommarpratare i radio, och väldiga succéer var också kåserisamlingarna Årets Ehrenmark, präglade av en speciell, stillsam och torr humor och oftast kongenialt illustrerade av Poul Ströyer, som kom varje år från 1966 till hans död 1985, och även posthumt fram till 1995 genom återutgivningar av tidigare kåserier.

Han vidsträckta kunnighet om kriminallitteraturen och kärlek till genren, framför allt i dess engelska tappning, manifesterar sig framför allt i den mycket högstående och djupt originella serien Herr Ehrenmarks deckare på Askild & Kärnekull (där han i början var något så oförnuftigt som delägare) varav Francis Iles Brottslig avsikt (1974), Leslie Thomas Flickan på kyrkogården (1977) och Ruth Rendells Drömmar till döds (1980) belönats med Deckarakademins pris för årets bästa till svenska översatta kriminalroman.

Add a comment

You must be logged in to comment.

Deckarakademin

Välkommen till Deckarakademins hemsida. Vi är en obunden organisation som sedan 1971 verkar för kriminalgenrens bästa bl a genom att ge ut antologier med såväl fakta som fiktion och genom att uppmärksamma kriminallitterära förtjänster genom att dela ut ett antal priser.

Kontakta oss

För frågor kring hemsidan: bibbi.wopenka@gmail.com. För frågor kring våra priser m.m. maila bibbi.wopenka@gmail.com
Hoppa till verktygsfältet