Sune Lundquist

suneson-vic-kopia

1911-1975
Några ord av Johan Wopenka

Invald 1971. Pseudonym: Vic Suneson.

Vic Suneson räknas som ett av de stora namnen under den svenska pusseldeckarens ”gyllene era” 1946-65. Han skrev dock flera olika typer av kriminallitteratur, från traditionella pussel till thrillers om modern brottslighet, vanligen med betoning på psykologiska aspekter. Under åren 1948-75 producerade han 31 romaner och novellsamlingar i genren, plus två ungdomsdeckare.

Lundquist var utbildad civilingenjör, och verksam som bl.a. byrådirektör i civilförsvarsstyrelsen. Han var bosatt i Stockholm, och det är också där många – men visst inte alla – hans deckare utspelar sig.

Sunesons mest kända problemlösare är kommissarie Kjell Myrman, samt dennes högra hand och – så småningom – efterträdare O.P. Nilsson. Flera av böckerna har inslag som på sin tid var inte bara originella utan också experimentella – t.ex. är några av böckerna snarast polisromaner av modernt snitt. Bland de mest läsvärda finns Är jag mördaren? (1953), Vem av de sju? (1967) och O.P. Nilssons eget fall (1975). De ger goda exempel på hans bredd och kvaliteter. Han var också en av den tidens få svenska kriminalförfattare som satsade på novellsamlingar.

Deckarakademin

Välkommen till Deckarakademins hemsida. Vi är en obunden organisation som sedan 1971 verkar för kriminalgenrens bästa bl a genom att ge ut antologier med såväl fakta som fiktion och genom att uppmärksamma kriminallitterära förtjänster genom att dela ut ett antal priser.

Kontakta oss

För frågor kring hemsidan: bibbi.wopenka@gmail.com. För frågor kring våra priser m.m. maila bibbi.wopenka@gmail.com
Hoppa till verktygsfältet