Per Wahlöö

1926-1975
Invald 1971.

Per Wahlöö föddes den 5 augusti 1926 i Tölö församling, Halland. Han utbildade sig till journalist och arbetade sedan som sådan och som översättare.

1959 debuterade han med Himmelsgeten (även utgiven som Hövdingen), en vidräkning med idrotten och samhället. Sedan följde Lastbilen (1962) och Uppdraget (1963) där individens förhållande till politisk makt är det genomgående temat vilket också återkommer i Generalerna (1965).

I Mord på 31:a våningen (1964) och Stålsprånget (1968) använder sig Per Wahlöö delvis av kriminalromanens form.

Roseanna (1965) som han skriver tillsammans med hustrun Maj Sjöwall, blir den första av tio romaner i sviten ”roman om ett brott” med kommissarie Martin Beck som brottsutredare. Roseanna, är en traditionell polisroman, inspirerad av bl.a. amerikanska romaner i genren, men efter hand under serien läggs betoningen allt tydligare på de politiska och samhällsgranskande aspekterna.
Den sista i serien, Terroristerna (1975), blir en skarp vidräkning med den sociala situationen och utvecklingen i Sverige.
För Den skrattande polisen (1968) belönades författarparet med den prestigefyllda utmärkelsen Edgar i USA.
Flera av böckerna har filmatiserats i Sverige och andra länder. Nämnas kan bl.a. Bo Widerbergs ”Mannen på taket” (1976), som är baserad på romanen Den vedervärdige mannen från Säffle (1971).

Filmerna i den s.k. Beck-serien, avsedda främst för TV, och som började spelas in 1997 med Peter Haber i titelrollen, bygger dock inte på böckerna.

Per Wahlöö invaldes 1971 i Svenska Deckarakademin på stol nr 11, vilken han delade med Maj Sjöwall.

Per Wahlöö avlider den 22 juni 1975 i Malmö.

Bibliografi
Sista resan, 2007, med Maj Sjöwall
Vinden och regnet, 2006 (nyutgåva)
Generalerna, 2006 (nyutgåva)
Det växer inga rosor på Odenplan, 2003 (nyutgåva)
Hövdingen, 2003 (nyutgåva)
Lastbilen, 2002 (nyutgåva)
Uppdraget, 2002 (nyutgåva)
Mord på 31:a våningen, 2001 (nyutgåva)
Stålsprånget, 2001 (nyutgåva)
Terroristerna, 1975, med Maj Sjöwall
Polismördaren, 1974, med Maj Sjöwall
Det slutna rummet, 1972, med Maj Sjöwall
Den vedervärdige mannen från Säffle, 1971, med Maj Sjöwall
Polis, polis, potatismos!, 1970, med Maj Sjöwall
Brandbilen som försvann, 1969, med Maj Sjöwall
Stålsprånget, 1968
Den skrattande polisen, 1968, med Maj Sjöwall
Mannen på balkongen, 1967, med Maj Sjöwall
Mannen som gick upp i rök, 1966, med Maj Sjöwall
Generalerna, 1965
Roseanna, 1965, med Maj Sjöwall
Det växer inga rosor på Odenplan, 1964
Mord på 31:a våningen, 1964
Uppdraget, 1963
Lastbilen, 1962
Vinden och regnet, 1961
Himmelsgeten, 1959 (senare utgiven med titeln Hövdingen)

Deckarakademin

Välkommen till Deckarakademins hemsida. Vi är en obunden organisation som sedan 1971 verkar för kriminalgenrens bästa bl a genom att ge ut antologier med såväl fakta som fiktion och genom att uppmärksamma kriminallitterära förtjänster genom att dela ut ett antal priser.

Kontakta oss

För frågor kring hemsidan: info@deckarakademin.se. För frågor kring våra priser m.m. maila info@deckarakademin.se
Hoppa till verktygsfältet