Nisse Scherman

NS

Nisse Scherman

Ordinarie ledamot. Invald 2014. Akademins skattmästare.

Född 1949. Pensionerad. Bosatt i Stockholm. Större delen av hans yrkesverksamma liv har han ägnat åt bokhandelsverksamhet. Till en början i Akademibokhandeln, och avslutningsvis hos Klackenbergs Böcker & Papper. Han har även varit controller hos Tidningen Vi, innehaft posten som förbundskapten för det Svenska Dartlandslaget i 10 år och är fortfarande Gudfader för det franska landslaget i samma sport. Han sitter nu i styrelsen för Sällskapet Deckarvännerna.

Han skriver recensioner i Dast Magazine (www.dast.nu) och på den egna bloggen (www.nissescherman.blogspot.se). Han innehar Sveriges största privatsamling av svenska kriminalromaner.

Han började läsa deckare i femårsåldern. Mammas julklappsböcker (Maria Lang & Stieg Trenter) stavade han sig långsamt igenom. Därefter blev det uppslagsverket Nordisk Familjebok Band 1, och han är därför en hejare på allt som börjar på A. Efter att ha vunnit Bo Lundins Århundradets svenska deckare i ett lotteri 1993 upptäckte han att han hade c:a 300 av de nämnda böckerna i sina hyllor och började samla, läsa och skriva om dem. Och på den vägen är det.

Foto: Magnus Karlsson

Arkiv

bookstransparent

Deckarakademin

Välkommen till Deckarakademins hemsida. Vi är en obunden organisation som sedan 1971 verkar för kriminalgenrens bästa bl a genom att ge ut antologier med såväl fakta som fiktion och genom att uppmärksamma kriminallitterära förtjänster genom att dela ut ett antal priser.

Kontakta oss

För frågor kring hemsidan: bibbi.wopenka@gmail.com. För frågor kring våra priser m.m. maila bibbi.wopenka@gmail.com
Hoppa till verktygsfältet