Maria Neij

neijHedersledamot
Invald 2007.

Född i Motala, uppvuxen i Linköping. Flyttade till Uppsala 1993 för att läsa litteraturvetenskap och engelska med inriktning mot amerikansk litteratur. Fil mag 1998. Bor på Ekerö utanför Stockholm.

Lärde mig tidigt att läsa och blev en slukare redan innan den klassiska slukaråldern. Ända sedan jag slet ut Enid Blytons Fem-böcker har deckarna haft en särskild plats i mitt hjärta. Efter en kurs i populärlitteratur och en C-uppsats om sexualiteten i Maria Langs tidiga deckare kom jag i kontakt med tidskriften Jury och började recensera och skriva där.
Parallellt med jobb som översättare och korrekturläsare har jag i ungefär tio år jobbat som lektör åt flera förlag, kritiker i Östgöta Correspondenten, moderator vid deckarrelaterade seminarier på Bokmässan, medverkat i fackböcker inom genren samt just översatt skönlitteratur för första gången: en amerikansk kriminalroman.
Bland favoriterna finns Denise Mina, Reginald Hill, Dashiell Hammett, Dennis Lehane, Sara Paretsky och Dianne Emley.

E-post: maria.neij@benemeritus.se

Add a comment

You must be logged in to comment.

Deckarakademin

Välkommen till Deckarakademins hemsida. Vi är en obunden organisation som sedan 1971 verkar för kriminalgenrens bästa bl a genom att ge ut antologier med såväl fakta som fiktion och genom att uppmärksamma kriminallitterära förtjänster genom att dela ut ett antal priser.

Kontakta oss

För frågor kring hemsidan: bibbi.wopenka@gmail.com. För frågor kring våra priser m.m. maila bibbi.wopenka@gmail.com
Hoppa till verktygsfältet