Kristina Ohlsson

ohlssonLedamot 2011-2015.

Jag är 33 år gammal och debuterade som kriminalförfattare på Piratförlaget 2009. Är född och uppvuxen i Kristianstad i Skåne. Lämnade hemstaden 1998 för att studera och har inte längtat tillbaka. Bor sedan 2003 i Stockholm och skriver för närvarande på heltid. Det är ljuvligt!

Mina studier i statsvetenskap och internationella relationer förde mig till Göteborg, Stockholm, Uppsala och Israel. Trodde jag skulle doktorera men fick istället jobb på Säkerhetspolisen som analytiker. Tidigare hade jag jobbat på UD och Försvarshögskolan. Jag stannade på Säkerhetspolisen i fem år och sedan arbetade jag som terroristexpert på OSSE i Wien under 2011.

Skrivit har jag gjort sedan jag var barn. Långa och korta berättelser om det stora och lilla i livet. Askungar var min första bok och att skriva den gav mersmak. Sedan debuten har jag släppt en kriminalroman per år. I januari 2013 kommer min första barndeckare ut på Lilla Piratförlaget. Och under hösten börjar jag skriva sakprosa. Tanken är att det ska bli en bok om migration.

Jag läser mest kriminalromaner. För mig är det viktigaste i en bra berättelse att det finns driv och energi. Saknas tempo slocknar jag och lägger undan boken. Dennis Lehane tillhör favoritförfattarna, likaså John Connolly och Jo Nesbö. Stephen King är också en stjärna. Hans bok ”Att skriva” har betytt mycket för mitt författande. Faktiskt skickade jag nyligen en signerad bok till honom. Han fick ett ex av den amerikanska utgåvan av Askungar.

Hittills har rättigheterna till mina böcker sålts till 25 länder. Det går knappt att förstå hur det gått till. Allt har gått så fort. Tänk att det sitter folk i Taiwan och på Island och läser mina böcker. Tanken svindlar och jag skriver ivrigt vidare. Och jag tänker att det viktigaste av allt – den största gåvan av alla – är att jag får göra någonting som jag tycker är så roligt.

Add a comment

You must be logged in to comment.

Deckarakademin

Välkommen till Deckarakademins hemsida. Vi är en obunden organisation som sedan 1971 verkar för kriminalgenrens bästa bl a genom att ge ut antologier med såväl fakta som fiktion och genom att uppmärksamma kriminallitterära förtjänster genom att dela ut ett antal priser.

Kontakta oss

För frågor kring hemsidan: bibbi.wopenka@gmail.com. För frågor kring våra priser m.m. maila bibbi.wopenka@gmail.com
Hoppa till verktygsfältet