Deckarakademin

svda-609

I en artikel i Aftonbladet 2 november 1957 lanserade journalisten och deckarförfattaren Hans-Krister Rönblom tanken på en svensk deckarakademi som en något mera lättsam och mindre prestigeladdad motsvarighet till Svenska Akademien.

Den gången stannade det vid en tanke; våren 1971 blev den verklighet. Den 16 april kallade Akademins fyra grundare, kritikerna Jan Broberg, Jörgen Elgström, Bo Lundin och den genrekunnige förlagsdirektören och fackförfattaren Åke Runnquist till konstituerande möte i Stockholm. Där beslöt de församlade författarna och kritikerna att Akademin efter förmåga skulle verka för kriminalgenrens bästa bl a genom att ge ut antologier med såväl fakta som fiktion och att den vid behov skulle uppmärksamma kriminallitterära förtjänster genom att dela ut ett antal priser.

Svenska Deckarakademin bestod från början av tretton valda ledamöter och ett antal hedersledamöter, företrädesvis experter inom kriminalgenrens olika delområden. Ett antal stadgerevisioner har därefter skett och i dag har Akademin 21 stolar.

Sitt mest publika framträdande gjorde Svenska Deckarakademin när den stod som värd för den tredje internationella kriminalförfattarkongressen i Stockholm 1981. Efter decennier med en ambulerande tillvaro håller Akademin numera för det mesta sina möten på Svenska Deckarbiblioteket i Eskilstuna. I samband med dessa vår- respektive höstmöten har Akademin också framträtt inför publik med olika programpunkter, t ex det officiella prisutdelandet av föregående års utmärkelser vid vårmötet. Akademins egen bokutgivning inleddes 1975 och fortsätter sporadiskt.

År för år har Svenska Deckarakademin välvilligt pekat ut och prisat bästa svenska genredebutant och bästa utländska kriminalroman i svensk översättning, fr o m 2009 döpt till ”Den gyllene kofoten”. Tidigare kallades det utländska priset ”The Martin Beck Award”.

Då behov förelegat har författare till faktaböcker om brott eller om kriminallitteratur fått det ståtliga akademidiplomet – prytt av den fina Henry Lauritzen-teckningen med litterära detektiver. Även författare till barn- och ungdomsdeckare, översättare, filmproducenter/-regissörer och andra förtjänta inom kriminalfiktionen har prisats genom åren. Sedan 1982 delar Akademin också ut pris till årets bästa svenska kriminalroman – utövande författare i akademin deltar förstås inte i omröstningen – och vid särskilt högtidliga tillfällen utdelas ett Grand Master-diplom till någon av genrens verkligt stora.
Observera att Svenska Deckarakademin inte är knuten till något svenskt eller utländskt bokförlag. Akademin är också religiöst och politiskt obunden.

Add a comment

You must be logged in to comment.

Deckarakademin

Välkommen till Deckarakademins hemsida. Vi är en obunden organisation som sedan 1971 verkar för kriminalgenrens bästa bl a genom att ge ut antologier med såväl fakta som fiktion och genom att uppmärksamma kriminallitterära förtjänster genom att dela ut ett antal priser.

Kontakta oss

För frågor kring hemsidan: bibbi.wopenka@gmail.com. För frågor kring våra priser m.m. maila bibbi.wopenka@gmail.com
Hoppa till verktygsfältet