De får årets deckarpriser

Posted by
|

Camilla Grebes ”Husdjuret” har idag utsetts till årets bästa kriminalroman av Svenska Deckarakademin. Motiveringen är: Intrikat intrigbygge med finstämd skildring av människor i avfolkningsbygd.
Årets bästa till svenska översatta kriminalroman blev Ane Riels ”Kåda” med originaltiteln ”Harpiks”, översatt av Helena Ridelberg. Motiveringen: En absurd och överraskande komisk tragedi.

I år har det varit ovanligt gott om bra deckardebutanter. Deckarakademin enades om att utse Niklas Natt och Dags ”1793” (Forum) till årets bästa svenska debut. Motiveringen är: En välgestaltad historisk mordgåta med såväl råhet som värme och medmänsklighet.
Årets fackbok blev ”Död och dagishämtningar. En kvantitativ analys av det tidiga 2000-talets svenska kriminallitteratur” av Karl Berglund (Avd. för Litteratursociologi, Uppsala universitet). Motiveringen: En statistisk och dräpande genomgång av innehållet i några av deckarboomens viktigaste verk.
Deckarakademin gav dessutom Boel Unnerstad pris för hennes berömvärda översättargärning.

Deckarkatalogen

Nu har vi publicerat årets deckarkatalog. Den finns här.

 

Deckarakademin

Välkommen till Deckarakademins hemsida. Vi är en obunden organisation som sedan 1971 verkar för kriminalgenrens bästa bl a genom att ge ut antologier med såväl fakta som fiktion och genom att uppmärksamma kriminallitterära förtjänster genom att dela ut ett antal priser.

Kontakta oss

För frågor kring hemsidan: bibbi.wopenka@gmail.com. För frågor kring våra priser m.m. maila bibbi.wopenka@gmail.com
Hoppa till verktygsfältet